SSC CGL 2019

05-March-2020

Shift-1 (English Comprehension)

 

Q1. Select the most appropriate word to fill in the blank.
I like both tea and coffee but prefer the ______.

a. later
b. least
c. last
d. latter

Correct Answer: Latter

 

Q2. Select the correct passive form of the given sentence.
They offered me a chair

a. A chair is offered to me by them.
b. I was offered a chair by them.
c. I offered a chair to them.
d. A chair was being offered to me.

Correct Answer: I was offered to me by them.

 

Q3. Select the most appropriate meaning of the given idiom
A bed of roses

a. A pleasant perfume
b. An easy and happy situation
c. A difficult path
d. A valley full of flowers

Correct Answer: An easy and happy situation

 

Q4. Select the most appropriate meaning of the given idiom
A close-fisted person

a. A strong person
b. A kind person
c. A miserly person
d. A cruel person

Correct Answer: Amiserly person

 

Q5. Select the correct indirect form of the given sentence.
"What a good idea!", Seema remarked.

a. Seema exclaimed that the idea is good.
b. Seema exclaimed that it was a very good idea.
c. Seema told what an idea!
d. Seema said what a good idea it is.

Correct Answer: Seema exclaimed that it was a very good idea.

 

Q6. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.
Modern man is completely engross in the mad pursuit of material pleasures and luxuries.

a. mad pursuit of
b. Modern man is
c. material pleasures and luxuries
d. completely engross

Correct Answer: Completely engross

 

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

A (1)______ of trucks carrying soldiers was coming down the mountain road. The trucks (2) ______ slowly as there had been heavy snowfall in that area . Suddenly, with a (3) ______ a huge tree on the hill side fell bringing along with it boulders and mud. (4) ______, the driver of first truck stopped in time. The soldiers got down and started (5) ______ the road.

Q7. Select the most appropriate option for blank no. 1

a. flock
b. convoy
c. bevy
d. crew

Correct Answer: Convoy

 

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

A (1)______ of trucks carrying soldiers was coming down the mountain road. The trucks (2) ______ slowly as there had been heavy snowfall in that area . Suddenly, with a (3) ______ a huge tree on the hill side fell bringing along with it boulders and mud. (4) ______, the driver of first truck stopped in time. The soldiers got down and started (5) ______ the road.

Q8. Select the most appropriate option for blank no. 2

a. are moving
b. was moving
c. were moving
d. has moved

Correct Answer: Were moving

 

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

A (1)______ of trucks carrying soldiers was coming down the mountain road. The trucks (2) ______ slowly as there had been heavy snowfall in that area . Suddenly, with a (3) ______ a huge tree on the hill side fell bringing along with it boulders and mud. (4) ______, the driver of first truck stopped in time. The soldiers got down and started (5) ______ the road.

Q9. Select the most appropriate option for blank no. 3

a. buzz
b. crash
c. splash
d. scream

Correct Answer: Crash

 

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

A (1)______ of trucks carrying soldiers was coming down the mountain road. The trucks (2) ______ slowly as there had been heavy snowfall in that area . Suddenly, with a (3) ______ a huge tree on the hill side fell bringing along with it boulders and mud. (4) ______, the driver of first truck stopped in time. The soldiers got down and started (5) ______ the road.

Q10. Select the most appropriate option for blank no. 4

a. Logically
b. Similarly
c. Fortunately
d. Magically

Correct Answer: Fortunately

 

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

A (1)______ of trucks carrying soldiers was coming down the mountain road. The trucks (2) ______ slowly as there had been heavy snowfall in that area . Suddenly, with a (3) ______ a huge tree on the hill side fell bringing along with it boulders and mud. (4) ______, the driver of first truck stopped in time. The soldiers got down and started (5) ______ the road.

Q11. Select the most appropriate option for blank no. 5

a. changing
b. clearing
c. altering
d. moving

Correct Answer: Clearing

 

Q12. Select the wrongly spelt word.

a. Choir
b. Chouffer
c. Champion
d. Charisma

Correct Answer: Chouffer

 

Q13. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. Aesop was one of them who lived in Greece about 2500 years ago.
B. He told many interesting stories to the people.
C. There were many talented people in ancient Greece.
D. Although he was ugly, he had a very clever brain.

a. BADC
b. BDAC
c. CADB
d. CDBA

Correct Answer: CADB

 

Q14. Select the most appropriate word to substitute the underlined word of the given sentence. If no substitution is required, select ‘No improvement’.
The diver dive in the pool from a great height.

a. dived at the pool
b. No improvement
c. dived into the pool
d. dives to a pool

Correct Answer: Dived into the pool

 

Q15. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. He is a gifted volleyball player.
B. But now a days he does not play international matches.
C. It is because he had an accident last year.
D. Sanjay is my best friend.

a. ABCD
b. DCAB
c. CDBA
d. DABC

Correct Answer: DABC

 

Q16. Select synonym of the given word.
RETAIN

a. Convey
b. Destroy
c. Maintain
d. Gain

Correct Answer: Maintain

 

Q17. Select synonym of the given word.
EXPENSIVE

a. Mild
b. Sober
c. Gentle
d. Dear

Correct Answer: Dear

 

Q18. Select the most appropriate word to fill in the blank.
He tried to ______ my ring.

a. stile
b. still
c. steel
d. steal

Correct Answer: Steal

 

Q19. Select the wrongly spelt word.

a. Cremator
b. Cracker
c. Cricketer
d. Creater

Correct Answer: Creater

 

Q20. Select the most appropriate segment to substitute the underlined segment of the given sentence. If no substitution is required, select ‘No substitution’.
Hardly had he sit on the chair than it broke.

a. sat on the chair when
b. No substitution
c. sat onto a chair then
d. sit in the chair when

Correct Answer: Sat on the chair when

 

Q21. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.
My brother, who live in Delhi, has written me a letter.

a. me a letter
b. has written
c. who live in Delhi
d. My brother

Correct Answer: Who live in Delhi

 

Q22. Select antonym of the given word.
DEXTERITY

a. Ignorance
b. Skill
c. Mastery
d. Agility

Correct Answer: Ignorance

 

Q23. Select the word which means the same as the group of words given.
Incapable of paying debts

a. Obsolete
b. Insolvent
c. Corrupt
d. Extravagant

Correct Answer: Insolvent

 

Q24. Select one word for the following group of words.
One who loves his country

a. Conspirator
b. Patriot
c. Collaborator
d. Traitor

Correct Answer: Patriot

 

Q.25 Select antonym of the given word.
DIVIDE

a. Split
b. Unite
c. Break
d. Engulf

Correct Answer: Unite